петък, 1 януари 2016 г.

Болярска баница




Не ми отне много време да реша, коя да е първата рецепта, която да споделя в блога. Исках да е нещо любимо, изпитано и да носи духа на българските традиции. Всеки знае как се прави баница , но във всеки край на България има различни рецепти, а всеки дом носи свои собствени традиции в приготвянето. Споделям с вас, рецептата, която знам от моята майка, която аз усвоих и сега приготвям почти всяка неделя . 
Рецептата е за болярска баница, защото аз съм от старопрестолния град , а тези от вас, които вече са любопитни могат да проследят рецептата и подробно описание по-надолу :)


 Продукти:
- 1 пакет кори за баница (в конкретния случай имах пакет от 400 гр.)
- около 250гр. сирене ( колкото повече, толкова по-вкусно)
- 5 яйца
- 1 газирана вода( 0,5л.)
- 5 с.л. олио 

Първо включвам фурната да загрява на 220 градуса и подмазвам хубаво тавата, в която ще се пече баницата. След това настъргвам сиренето на ренде и го оставям наблизо, да ми е под ръка и започвам да редя баницата.

Хващам първия лист кора и покривам дъното на тавата, като леко я намачквам, както виждате и на снимката. Поръсвам леко и равномерно с настъргано сирене и покривам със следващата кора.  Продължавам в същия ред, докато корите свършат и завършвам с чиста кора.След това нарязвам баницата на квадратчета, докато е още сурова. Повярвайте ми, след като се опече ще я нарежете много по-лесно, ако не пропуснете тази стъпка.


В огнеупорна чаша сипвам точно 5 с.л олио и пускам в микровълновата да се сгорещи за 10-тина секунди.След това  с помощта на лъжица изсипвам горещото олио по продължението на всички разрези, които направих върху баницата преди това.
В дълбока купа чуквам яйцата и бъркам с телена бъркална около 30 секунди.Съветвам ви, да извадите яйцата да постоят на стайна температура, а не да ги разбивате директно от хладилника.Аз лично го правя винаги, стига  да не съм притисната от времето. След като яйцата са леко разбити, внимателно добавям газираната вода, като продължавам да бъркам. С получената смес заливам баницата на тънка струйка. За да помогна на баницата да попие по-бързо сместа, хващам тавата от двете страни, вдигам я леко във въздуха и рязко я удрям в кухненския плот. Фурната е вече гореща, баничката е попила сместа и затова я мятаме във фурната. Моята печка има 5 ''етажа'' , баничката я пека на втория :) 


След 35-40 минутки, кухнята вече ухае приятно, а баничката е станала златиста.


Извадих баничката от фурната, но преди да я оставя да си почине, си намокрям ръцете със студена вода и я напръсквам няколко пъти, докато започне да излиза пара. Точно в този момент взимам чиста кърпа и я завивам.Оставям да си постои така, докато изстине, или докато моят Мецан не се появи гладен, гладен  и не  започне да яде направо от тавата.


Като малка бях изключително злоядо дете, но когато вкъщи замиришеше на прясно изпечена баничка, винаги бях първа на масата. Може би това е и причината, точно тази баничка да е и първото нещо, което приготвих сама, още в тинейджърските години.Благодаря ти мамо, ти ме научи, надявам се ако имам дъщеря, да мога да науча и нея :)


Рецептата ви хареса, нали ?! :) Не се колебайте да я приготвите. Видяхте колко е лесно и няма какво да се обърка, освен ако токът спре (на мен ми се случи за кратко, докато пекох тази, но все пак се получи ). Заедно с печенето ще ви отнеме по-малко от час, а топлината и уюта, който ще създаде  в дома ви е безценен.

Да ви е сладко :)


3 коментара:

  1. Много сполучлива е тази рецепта. За мен е най-вкусната рецепта за баница. Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте , благодаря за позитивния коментар. Радвам се, че рецептата Ви харесва. Предстои да публикувам и други, надявам се и те да ви допаднат:)

      Изтриване
  2. Виждам, че рецептата е публикувана преди 7 години, но попаднах точно на нея и днес направих баница по тази рецепта. Благодаря за съветите и препоръките. Много хубава описана рецепта. Ще споделя какво се е получило в следващ коментар.

    ОтговорИзтриване