петък, 15 януари 2016 г.

Експресен боб



Не познавам мъж, който да не обича боб, особено през студените зимни месеци. Моят Мецан също не прави изключение и може да изяде няколко панички без проблем. Но всяка домакиня знае, че макар и "проста манджа", приготвянето отнема много време- киснене , варене, после поне два-три  часа готвене .Искам да ви представя моята рецепта за експресен боб , който ще ви отнеме не повече от 40-50 минути.

 Ако не ми вярвате, просто проследете подробната ми рецепта :)


 Продукти:

- 300-400 гр. сурова наденица
- 2 консерви сварен  боб х 400 гр.
- 2 консерви с цели домати х 400 гр.
- 2 моркова
-  пресен магданоз за поръсване
подправки-  сол, лют червен пипер, кафява захар,кимион, девисил



В дълбока тенджера запържвам предварително нарязаната наденичка. През това време обелвам, нарязвам морковите на кубчета и ги мятам в тенджерата да си правят компания с наденичката. Сега е време да добавя малко кимион, от топлината и запържването ароматът му става много по-наситен и се връзва перфектно с ястието. Сипвам  около 1 ч. чаша вода в тенджерата и захлупвам с капак, за да могат морковите да се задушат за около 3 мин.  Дойде време и за боба. Преди да изсипя двете консерви в тенджерата, ги оцеждам  от саламурата, но оставям част от течността, защото тя ще помогне на боба да се сгъсти. Не се страхувайте да използвате консервирани продукти. В забързаното ежедневие те са голямо улеснение и много добра алтернатива за работещите домакини. 

Бобът вече се задушава с моркова и наденичката вече 3-4 минути, омекнал е дори леко се е разпукал.Тук искам да припомня, че в мечешката бърлога не обичаме лук, но ако вие нямате такъв проблем, може да го запържите докато омекне заедно с наденичката и да следвате останалите стъпки:) Продължаваме, в удобен съд пасирам двете консерви домати, като към тях добавям сол, лютия пипер на вкус, девисил  , 1 с.л. кафява захар и няколко листа пресен босилек. След това изсипвам доматената смес в тенджерата, чакам да заври за около 1-2 минути и след това оставям да къкри под капак за около 20-25 минути на много слаб котлон.


Кухнята вече ухае на домашно приготвен боб. Време е да си сипя една купичка и да я поръся с пресен магданоз. Мммм... невероятно. Ако не вярвате, че е толкова лесно, просто пробвайте. Ако го оставите да преспи една нощ, вкусовете ще станат още по-наситени, бобът ще се сгъсти и никой няма да разбере, че е забъркан за по-малко от час предната вечер.

Приятен апетит :)



1 коментар:

  1. Здрастуйте, всі, я Адрік Вадим, який проживає в місті Курган, я хочу поділитися з вами всіма про те, як містер Бенджамін допоможе мені отримати кредит у розмірі 15 000 000,00 рублів, щоб почати свою доставку харчових напоїв після того, як я працюю Кілька готелів тут, в Кургані, просто щоб заробити на життя, але нещасливі, у мене все ще виникали труднощі з оплатою оренди, але я дякую Богу, що зараз я працюю самостійно, 5 працівників працюють на моїй опіці. Якщо ви шукаєте фінансову свободу, я радимо вам зв’язатися з паном Бенджаміном з цим електронним листом нижче та номером додатка. lfdsloans@outlook.com + 1-989-394-3740

    ОтговорИзтриване