Като продължение на френската тема , искам да ви представя основното , което сервирах на нашите приятели , след салата "Париж". Кордон бльо в буквален превод означава " синя панделка'' и е класически френски специалитет , който се прави със свинско контрафиле, пълнено с моцарела и панирано с яйце и галета. В моята кухня обичам да намирам здравословна алтернатива на всички ястия, без да променям вкуса и спокойно да мога да си позволя нещо сладичко след вечеря. Идеята за тази вкусотия ми даде едно от кулинарните предаванията на най-големия- Джейми Оливър.
За мен няма по-голям кумир в кухнята , гледам всичките му предавания, имам книгите му , обожавам начина и стила , с който готви и с голям интерес уча и попивам всичко .Без повече отклонения , представям ви моята версия на този специалитет , като аз избрах да работя с пилешко и да го запека на фурна. За нетърпеливите , споделям и рецептата :)
Необходими продукти (за 4 души):
- 2 бр. пилешки гърди пеперуда ( около 1200 гр,)
- няколко парчета шунка / бекон или пушено филе по ваш избор( аз използвах свинско пушено филе)
- моцарела
- пушено сирене
- 2 филии стар хляб
- 150 мл. прясно мляко
- 2 с. л. зехтин
- 150 мл. прясно мляко
- 2 с. л. зехтин
- сол, черен пипер, кимион
Най-сложното в цялата рецепта е самото филетиране и начукване на месото. Пилешкото е много деликатно , с него трябва да се отнасяме нежно, за да не стане на кайма . Пеперудата има форма на сърце , срежете я точно по средата , след това и втората.Вече имаме 4 парчета , всяко от тях режем отново през средата от вътрешната страна, но не докрай. Получава се джоб . След това правим малки разрези по повърхността. Този път не се справих много добре, малко касапската подходих ,но си взех поука за другия път. Целта е да се получи широка и дълга пилешка пържола , овкусяваме със сол и пипер от двете страни , покриваме с хартия за печене и начукваме леко. Пилешкото филе се готви бързо, но има риск да стане сухо и ако някъде е по-дебело или ще остане сурово или по- тънките краища ще станат твърди и неприятни за ядене. Затова изтъняваме внимателно месото , така ще се опече равномерно и ще е еднакво вкусно с всяка хапка.
Време е да превърнем тези пилешки пържолки в симпатични пълнени бонбончета. Върху месестата страна на всяка от тях слагаме парчета филе, резени моцарела и топено сирене. Плънката не трябва да покрива цялата повърхност, както се вижда и на снимката. Завиваме месото по дължина, овиваме го стегнато в прозрачно фолио и хубаво стягаме краищата.Тези симпатични бомбички отиват в хладилника, защото трябва да се стегнат. Колкото по -дълго стоят там, толкова по-добре.
Следващата стъпка е приготвянето на хлебна галета, в която после да оваляме пилешкото. Аз почти никога не купувам готова панировка. Обичам да си я приготвям сама от останалия стар хляб, вместо да го хвърлям. Накъсваме хляба и го блендираме с малко зехтин , сол, пипер и кимион. Получените хлебни трохи запичаме на силно загрят тиган. Внимаваме да не загорят. Стават много бързо, само трябва да си сменят цвета, а топлината на тигана ще отключи прекрасния аромат на кимиона. Много е лесно и ако ви остане повечко галета , няма проблем. Трохите се съхраняват в добре затворен стъклен буркан и спокойно може да ги използвате другия път. В миналото бедните италиаци са използвали тези трохи вместо пармезан и са поръсвали готовата паста с тях. Може тези трохи да ви изглеждат като нещо много обикновено, но дори поръсени върху салата , са страхотни.
Време е да разопаковаме пилешките ролца от фолиото .След престоя им в хладилника са доста стегнати , но за всеки случай е добре да забием по една клечка за зъби в краищата. Така ще сме сигурни , че няма да се отворят при печене. Поставяме ги в тава за печене с отворите надолу. Отгоре поръсваме щедро с хлебните трохи. В рецептата на Джейми , той изсипа прясно мляко в тавата, много малко, само колкото да покрие дъното. Стори ми се много странно , но и аз направих същото. Явно идеята е да не залепва и така месото не става сухо. Тавата отива във фурната на 200 градуса и печем до готовност. При мен станаха много бързо, не успях да засека точно ,но мисля че изключих фурната след около 20 мин. Трохите не бяха изгорели , а месото беше идеално - напълно изпечено , но все пак меко ароматно.
Избрах да сервирам Кордон бльото с гарнитура от задушени зеленчуци. Точно преди сервиране разрязах всяко парче на половина , оформих нещо като цвете и в средата изсипах гарнитурата. Гостите бяха очаровани, нападнахме чинията толкова бързо, че успяхме да направим една единствена снимка на готовото ястие. Снимките, които качвам са от следващия ден с малкото , което остана за обяд. Единственото, което бих добавила другия път и може би някое хубаво сосче за разкош, някоя свежа зелена подправка в пълнежа и разбира се ще снимам повече готовата чиния.
Надявам се тази рецепта да ви вдъхнови и да зарадвате с нея следващите гладни гости, които почукат на вратата.
Bon appétit и до скоро :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар