Bonjour :) Искам да представя една страхотна салата, която сътворих за първи път преди няколко седмици. Поводът - една специална вечеря, която приготвих за наши близки приятели. Темата на менюто беше Франция и още в началото имах идея за основно и десерт , но така и не се сетих за салата . Дълго време се лутах в интернет , защото бях сигурна , че има Салата Париж , но така и не намерих такава. Попадах все на тежки салати с варени картофи , които по никакъв начин нямаше да подхождат на хубавото вино и другите вкусотии. Може и да съм яла някога в някой ресторант , но бях сигурна , че такава салата има и тя е точно с печено сирене. След като не успях да намеря това , което си мислех че търся , решиш да създам по усет моя френска салата , а името Париж и пасна перфектно. Минаха вече няколко седмици, а Мецан продължава да иска точно тази салата всяка вечер ( как не му омръзна:) ).Ако и на вас ви е писнало от туршиите през зимата и искате да разнообразите мезето за вино вечер, просто проследете рецептата :)
-1/2 айсберг
- няколко листа зелена салата
- 1/2 краставица
- 5-6 чери доматчета
- около 300 гр. краве сирене
За сос Винегрет:
- 4 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л балсамов оцет
- сол и пипер на вкус
Първо искам да споделя няколко думи за соса. Това е моята версия на класически дресинг Винегрет, с малко промени от моя страна. Толкова е лесен, бърз, a съм сигурна , че всеки има тези продукти вкъщи. Гарантирам, че ако веднъж го направите, вече никога няма да купувате готов дресинг или да подправяте салата си само с олио и оцет. Обръщам толкова внимание на соса , защото той е гвоздеят и онази невидима магия, която ще превърне и най-скучната салата в истински шедьовър. Ако не ви се цапа всяка вечер посуда, спокойно може да направите двойна доза сос и да го съхраните в стъклен буркан или под свежо фолио за следващата вечер.
ЗАПОЧВАМЕ :)Изсипeте всички съставки за дресинга в подходяща купа и започнете да разбърквате с вилица. Не се изкушавайте да ползвате пасатор, блендер или друго, защото консистенцията ще стане течна като айрян, а ние търсим онази леко кремообразна и мека структура. След като получите хомогенна смес, като тази от снимката, оставете соса настрани , така медът ще се разтвори напълно, а ние продължаваме с айсберга.
Ако имате време , накиснете салатата в купа с ледено студена вода и изцедете вътре един лимон. След тази процедура, айсбергът изпръхва, става много хрупкав и не горчи както обикновено. Ако бързате, пропуснете тази стъпка ,измийте добре и нарежете на ленти. За разлика от зелето, айсбергът е много по-крехък и не се налага да го ситним и стриваме за да омекне. Нарязваме го заедно с листата зелена салата на по-едри ивици , поръсваме с част от соса и нежно омесваме с ръце. Не се страхувайте да се оцапате, стига винаги да миете ръцете си добре преди готвене, няма никакъв проблем .Оставете айсберга и дресинга да се опознаят добре и продължаваме със сиренето.
Загряваме тигана и добавяме малко зехтин за готвене или олио. Когато мазнината се сгорещи достатъчно, поставяме сиренето, което предварително нарязахме на квадратни филийки, не по-дебели от 1 пръст. Не бързайте да го обръщате преди да е хванало коричка, защото има голям шанс да се разтече и да залепне. След като придобие приятен загар и от двете страни, го оставяме върху салфетка , и го режем по диагонал, нека се получат триъгълници. Време е да сглобим салатата. Предлагам ви да направите индивидуална порция за всеки, много по-ефектно е , но няма проблем да сервирате и в голяма купа за всички.
Разпределяме айсберга в дълбока чиния, отгоре разпръскваме парчета краставица ,чери домати и апетитното сирене. Завършваме с няколко щедри лъжици от страхотния дресинг и поднасяме с чаша червено вино за добро настроенние.
Париж е една от малкото европейски столици , които с моята мечешка половинка сме посетили, поне засега. Това беше една сбъдната мечта , която изпълнихме през далечната 2010 г.
Надявам се магията на най-романтичния град да ви е завладява и още тази вечер да приготвите салата на своята половинка.
Не забравяйте да подправите и с щипка любов :)
Още утре ще я пробвам. Изглежда много вкусна.
ОтговорИзтриванеМного се радвам , става страхотна всеки път и върви с всичко :)
ИзтриванеБраво Дени, отличничка си!!! Дай си бележника! :) <3
ОтговорИзтриване